Jouw bevalling

Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?

De geboorte van je baby is een belangrijke gebeurtenis. Maar ook spannend; wat kun je verwachten? Bekijk de verkorte film ‘Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?’ en hoor van andere moeders en vaders wat hun verwachtingen waren en hoe zij zich hebben voorbereid op de bevalling. Professionals, zoals verloskundigen en een gynaecoloog, geven informatie over baringspijn, de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling.


Korte film over omgaan met pijn tijdens de bevalling van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Jouw bevalling: lees er meer over

Hieronder vind je meer folders over bevallen.

Welke houding past bij jou?
De folder ‘Jouw bevalling: welke houding past bij jou?’ laat met plaatjes zien in welke verschillende houdingen je kunt bevallen. Als je bijvoorbeeld staand een wee opvangt, heb je minder pijn en duurt de bevalling vaak korter dan als je liggend bevalt. Jij bepaalt in welke houding je straks je baby op de wereld wilt zetten. Het is jouw bevalling. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV).
Hoe bereid je je voor?
De KNOV- folder ‘Jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ beschrijft wat er met je gebeurt tijdens een bevalling en hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de bevalling. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) en is er in 12 verschillende talen (Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Frans, Mandarijn, Papiamento, Pools. Spaans, Turks, Portugees, Somalisch).

Hoe ga je om met pijn?
De folder ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’ beschrijft allerlei manieren om de pijn tijdens het bevallen te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) en is er in 12 verschillende talen (Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Frans, Mandarijn, Papiamento, Pools. Spaans, Turks, Portugees, Somalisch).
Jouw bevalling: een (geboorte)plan?

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Lees hier meer over het geboorteplan (klik hier)

Plaats van bevalling

Het is belangrijk dat je de plek kiest om te bevallen waar jij je prettig en zeker voelt. Je mag wel, maar hoeft niet van tevoren een keuze te maken. Zelfs tijdens de bevalling kun je nog van gedachten veranderen.

Thuisbevalling

Zolang alles medisch in orde is mag je thuis bevallen. Het is belangrijk dat er rondom het bed voldoende ruimte is voor onze spullen. Het bed moet met klossen of kratten verhoogd worden, zodat het bed minimaal 80 centimeter hoog is. Tijdens de bevalling kun je het beste aan de linkerzijdevan het bed gaan liggen (gezien vanaf het voeteneinde) zodat wij links van het bed kunnen staan om je te helpen. Voor een thuisbevalling moet je 10 gewassen en gestreken stoffen luiers, 2 thermometers, een ondersteek, 2 emmers met vuilniszakken en 2 metalen kruiken in huis hebben. Verder is het belangrijk dat er stromend water, verwarming en goede verlichting is op de etage waar je wilt bevallen. Beval niet op de tweede etage en in ieder geval niet boven een wenteltrap, voor het geval je snel vervoerd moet worden naar het ziekenhuis.

Poliklinische bevalling

Wil je liever in het ziekenhuis bevallen dan gaan wij met je mee  de GezinSuites van het Groene Hart Ziekenhuis in gouda. Daarnaast kunnen wij je verwijzen naar het geboortecentrum van St. Antonius Geboortezorg in Utrecht.
Je moet er rekening mee houden dat poliklinisch bevallen of bevallen in het geboortecentrum meestal extra kosten met zich meebrengt, informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij.

Wij streven ernaar mee te gaan naar het ziekenhuis van jouw voorkeur.

Vanaf 37 weken

Onafhankelijk van het feit of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen is het belangrijk dat vanaf de 37ste zwangerschapsweek:

  • Een vluchttas (met spullen voor overnachting voor jou en de baby, verzekeringsbewijs, zwangerschapskaart en fototoestel) klaar staat
  • Het bed op klossen staat
  • Een ondersteek in huis is
  • Het kraampakket onder het bed staat
  • Een bedzeil, of waterdichte matrasbeschermer over de hele breedte van de matras ligt.
  • Je huisnummer goed zichtbaar is en de bel werkt

De klossen en ondersteek kun je vanaf de 37ste zwangerschapsweek lenen bij Vegro Thuiszorgwinkel; Bodegraafsestraatweg 3 te Gouda of Achterstraat 18A
Woerden. Of bij Thuiszorg Groot Rijnland, Euromarkt 15-17 te Alpen aan den Rijn.
Als je kraamzorg krijgt van de Waarden kun je de klossen via www.kraamzorgddewaarden.nl huren. Dan worden ze thuisbezorgd.

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een kraampakket aanvragen, informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij. Controleer ook of er grote steriele gazen van 10 bij 10 centimeter in het pakket zitten.