Coronavirus

Coronavirus

Op deze pagina vind je informatie over het coronavirus (COVID-19). De informatie op deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd.


Kom alleen!

De afgelopen week hebben we gemerkt dat er veel vragen zijn over het alleen bezoeken van onze praktijk. Graag informeren we je dat we verwachten dat je alleen naar de controles en echo’s komt.
Je partner, kinderen en of andere personen meenemen naar de controles en echo’s is niet mogelijk!
Deze maatregel geldt voor alle ruimtes van onze praktijk dus ook de wachtruimte. Je partner, kinderen en of andere personen kunnen dus ook niet mee de praktijk in.


Deze pagina is voor het laatst geactualiseerd op 4 april 2020.

Update 4 april
– de verloskundigen bellen niet meer standaard voorafgaand aan een consult. Voor het consult ontvang je een afspraakbevestiging. Heb je vragen voor het consult, neem dan zelf (bij voorkeur tussen 12:00 en 15:00 uur) telefonisch contact op met de verloskundige.
Update 31 maart
– de termijn voor de maatregelen is verlengd tot in ieder geval 28 april.
Update 23 maart
– de maatregel dat je alleen naar alle controles en echo’s moet komen is verduidelijkt,
– de termijn voor het annuleren van groepsbijeenkomsten is verlengd tot in ieder geval 1 juni 2020.
Update 18 maart
– het advies om niet langer kraamvisite te ontvangen na een thuisbevalling is toegevoegd,
– de termijn voor het annuleren van groepsbijeenkomsten is verlengd tot in ieder geval 6 april 2020.
Update 14 maart
– toegevoegd zijn de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus,
– en de aanpassingen van onze praktijkorganisatie.


Maatregelen coronavirus

Op dit moment is er in Nederland een coronavirus (COVID-19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 28 april 2020. In dit bericht informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de deze pagina in de gaten, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.


Antwoord op vragen over virus en zwangerschap

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van het RIVM. Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
 • Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
 • Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
 • Houd sociale afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

 • Cliënten die de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, ontvangen vóór deze afspraak een afspraakbevestiging. Heb je vragen voor het consult, neem dan zelf telefonisch contact op met de verloskundige. Je wordt dus niet langer standaard gebeld voorafgaand aan een consult. (wijziging 4 april 2020).
 • Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn.
 • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren.
 • Vragen beantwoorden we telefonisch.
 • Wij vragen je om alleen naar deze controle toe te komen en bijvoorbeeld geen kinderen of partner mee te nemen. (aanvulling 23 maart)
 • Alle echo-afspraken, dus ook die van de 20-weken echo, blijven staan. Ook voor deze afspraak geldt dat we verwachten dat je alleen naar deze afspraak komt, en bijvoorbeeld geen kinderen of partner meeneemt. (aanvulling 23 maart)
 • Kraamvisites doen wij ook telefonisch, tenzij de hielprik moet worden gedaan of er een andere reden is dat we langs moeten komen.
 • De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden worden afgelast, in ieder geval tot 1 juni 2020. (wijziging 23 maart)
 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis.
 • Beval je thuis dan is na de bevalling kraamvisite ook niet gewenst. (wijziging 18 maart)
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie raden we je aan deze pagina in de gaten te houden.

Deze pagina is voor het eerst gepubliceerd, als nieuwsbericht, op 4 maart 2020.