Coronavirus

Coronavirus

Op deze pagina vind je informatie over het coronavirus (covid-19-virus). De informatie op deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd. Deze pagina is voor het laatst geactualiseerd op 15-2-2022

Vaccinatie Coronavirus

De afgelopen weken kwamen er steeds meer vragen de vaccinatie tegen corona. Op de website verloskundige.nl vind je veel informatie op de meest gestelde vragen over de vaccinatie.
Op website verloskundige.nl is ook een keuzehulp voor zwangeren geplaatst. De keuzehulp kan je helpen bij het maken van een keuze rondom vaccineren.

Maatregelen coronavirus

Op dit moment is er in Nederland een coronavirus pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 1 maart 2022 In dit bericht informeren wij je hierover. Houd daarom de deze pagina in de gaten, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Voor jouw en onze gezondheid zijn we genoodzaakt om onze maatregelen onder de aandacht te brengen! Met deze maatregelen willen wij de gezondheid van jullie en ons zoveel mogelijk blijven beschermen.
Als wij positief testen, mogen we een tijd niet werken en we garanderen graag in deze periode goede zorg aan jouw.

De maatregelen die op dit moment van kracht zijn:

 • Kom zoveel mogelijk alleen naar je afspraak! Zodat we met zo min mogelijk mensen in contact komen.
 • Alleen je partner kan mee naar alle echo’s.
 • Houd je aan de geldende hygiënische maatregelen. Dit geldt uiteraard ook voor partners.
 • Draag een mond-neus masker in de praktijk.
 • Heb je een afspraak en heb jij of iemand ander in het gezin klachten (loopneus en/of verkouden en/of keelpijn en/of koorts), of ben je recent in aanraking geweest met iemand die klachten heeft of positief getest is op het coronavirus? Bel dan met de dienstdoende verloskundige.
 • In het ziekenhuis is kraamvisite na de bevalling niet gewenst. Of kraambezoek na een thuisbevalling of in de kraamweek thuis welkom is, kun je het beste navragen bij het kraambureau waar je je ingeschreven hebt. Beperk kraamvisite in de eerste week zoveel als mogelijk.

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
 • Er kan 1 extra iemand naast de partner bij de bevalling aanwezig zijn, indien dit gewenst is door de zwangere.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie raden we je aan deze pagina in de gaten te houden.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van het RIVM. Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
 • Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
 • Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
 • Houd sociale afstand

Deze pagina is voor het eerst gepubliceerd, als nieuwsbericht, op 4 maart 2020.