Nieuws

Coronavirus

De verloskundigenpraktijk Bodegraven volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. De meest actuele informatie over het coronavirus lees je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wij hebben een pagina ingericht waarop de meest actuele informatie over de maatregelen die de verloskundigenpraktijk neemt in het kader van het coronavirus.

De meest recente informatie over de verloskundigenpraktijk en het coronavirus zijn te vinden op verloskundigenpraktijkbodegraven.nl/coronavirus.

Fit for the Floor

Fit for the Floor lanceert online platform voor verantwoord
fit worden direct na de bevalling en klachten te voorkomen.

Kort na haar eerste twee zwangerschappen, kwam Floor na onderzoek op het web tot de conclusie dat er geen geschikte website bestaat die overzichtelijk weergeeft hoe je als kersverse moeder stapsgewijs kunt werken aan jouw herstel ná de bevalling. Weer fit in je lijf worden en hoe je kunt opbouwen naar de sport die je voorheen beoefende.
Juist dit is ontzettend belangrijk om klachten, zelfs tot op latere leeftijd, te voorkomen. In haar werk als fysiotherapeut en manueel therapeut én als vriendin van vele moeders merkte ze dat er behoefte was aan een duidelijk trainingsschema.

Het Fit for the Floor programma is voor de eerste drie maanden na de bevalling. Vrouwen kunnen hier al in week 1 na de bevalling mee starten. Het voordeel van trainen via deze schema’s is dat je letterlijk vanuit huis kunt starten. Dit maakt het heel laagdrempelig en tijdefficiënt! Daarbij zal ik per fase korte (medische) uitleg geven over jouw herstel tot dan toe en wat je kan/mag verwachten. Wij bieden 3 type lespakketten aan afhankelijk van jouw
Een bewezen programma om mogelijke klachten te kunnen voorkomen. Klachten kunnen zeer uiteenlopend voorkomen en lang niet in alle gevallen wordt de link met de zwangerschap en het herstel na de bevalling gelegd.

Met behulp van een stapsgewijze opbouw binnen deze medical-based schema’s kunnen veel klachten worden voorkomen, wordt plezier in sport behouden en kun je fit een eventuele volgende zwangerschap en bevalling in gaan. Mocht je onverhoopt toch ergens op de weg naar je herstel klachten ondervinden, ga dan in eerste instantie altijd terug naar de voorgaande week oefeningen om deze te herhalen en belangrijk: blijf niet doorlopen met klachten! Schakel altijd hulp in van een fysiotherapeut, verloskundige of huisarts of stel mij een vraag via de chat.

 Het filmpje over Fit te floor staat hier: https://youtu.be/jTHJATXW21A

De website waar het programma is te vinden is: www.fitforthefloor.nl 

Informatieavonden borstvoeding

innenkort zijn er weer informatieavonden Borstvoeding. Tijdens de informatieavond behandelt Esther Bakker, lactatiekundige, de informatie die je nodig hebt om een goede start te kunnen maken met borstvoeding.Tijdens de twee uur durende bijeenkomst krijg je antwoorden op de volgende vragen;

 • borstvoeding hoe werkt het?
 • hoe kan ik mijn baby goed aanleggen?
 • hoe vaak en hoe lang geef ik de borst?
 • hoe weet ik of mijn baby genoeg krijg?
 • wanneer heb ik hulp nodig?

Data

 • Woensdag 22 december 2021 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 26 januari 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 23 februari 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 30 maart 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 20 april 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 25 mei 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 29 juni 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 20 juli 2022 19:30-21:45 uur (onder voorbehoud)
 • Woensdag 24 augustus 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 28 september 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 26 oktober 2022 19:30-21:45 uur
 • Woensdag 30 november 2022 19:30-21:45 uur
 • woensdag 21 december 2022 19:30-21:45 uur

Tijd

 • 19:30 tot 21:45 uur

Kosten

 • € 15,00 partner gratis

Plaats

 • verloskundigenpraktijk Bodegraven, Vrije Nesse 24 te Bodegraven

Aanmelden

Online cursus borstvoeding

In de kraamweek komt er vaak vanalles op je af. Je leert zoveel nieuwe dingen terwijl je nog herstelt van de bevalling en je hormonaal op een heel ander niveau bent dan je ooit was. Borstvoeding kan je dan overweldigen. En hoe fijn is het dan, dat jij al lang weet wat je wil en wat je te wachten staat. Als jij je al hebt voorbereid. En dat, hoe het dan zal lopen, jij weet wat je moet doen en keuzes kunt maken vanuit liefde en verbouwen.

Maankracht biedt een online borstvoedingscurus aan. Deze cursus is een leuke en hele complete voorbereiding op borstvoeding. Kijk voor meer informatie op de website van maankracht.

De 13 weken echo

 Vanaf 1 september 2021 wordt in Nederland de 13 wekenecho (eerste trimester screenings echo) uitgevoerd.

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jouw kindje. De 13 weken lijkt veel op de 20 weken. Bij beide onderzoeken bekijkt de echoscopist met een echo-apparaat of je kindje lichamelijk afwijkingen heeft.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

Vanaf 1 augustus gaan wij bij je eerste bezoek aan ons vragen of je meer wilt weten over de 13 weken echo, de 20 weken echo en de NIPT (niet-invasieve prenatale test). Jij beslist zelf of je meer informatie wilt en zo ja over welke onderzoeken.

De 13 weken echo vind plaats vanaf 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van.  
De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.

Kijk voor meer informatie op de website https://www.pns.nl/13-wekenecho

Babyverpleegkundige

Als standaard adviezen bij jouw baby niet helpen, kun je je machteloos en onzeker voelen.

Haar eerste kind werd op tijd geboren, maar belandde door een zware bevalling op de couveuseafdeling. Hij herstelde goed, maar hij huilde de eerste weken erg veel. Zo bracht het moederschap Esther ervaringen waarover zij eerder slechts had gelezen, maar geen voorstelling van kon maken. Zij leerde om na gebroken nachten weer op te staan en verder te gaan. Esther weet hoe het voelt als jouw energie -en daarmee je geduld- opraakt. Zij weet hoe machteloos je je als ouder kan voelen wanneer je de ‘taal’ van je kind nog niet verstaat en je tevergeefs probeert je kind te koesteren en in slaap te sussen. Zij kent het interne conflict van moeten en willen werken, terwijl je ook vindt dat je er als moeder voor je kind hoort te zijn.

Kijk voor meer informatie op haar website

De online geboorteacademie

Misschien ben je voor de eerste keer zwanger en is alles nieuw voor je. Of je bent al eerder bevallen en toch weet je nooit precies wat je te wachten staat. Het kan zijn dat je iets van een ‘online cursus wilt volgen’, maar je twijfelt nog…

Misschien is de online geboorteacademie dan iets voor jou. De cursus bestaat uit 7 modules. Per module zijn er verschillende videolessen en op het eind een aantal fijne bonussen. Je krijgt direct toegang tot alle modules tot 8 weken na je uitgerekende datum. Je kan de video’s bekijken waar en wanneer je maar wilt en zo vaak als je wilt.
Daarnaast kan je voor een online vragensessie kiezen door middel van beeldbellen.

Informatiebijeenkomst ‘Ouderschap en hechting met je baby’

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert themabijeenkomsten Ouderschap en hechting met je baby voor alle zwangeren in de regio en hun partners.

Op 13 april en 25 mei a.s. organiseert het CJG een online bijeenkomst voor Bodegraven.

Tijdens deze bijeenkomst vertelt de jeugdverpleegkundige van het CJG alles over de verandering die ouderschap met zich meebrengt, het belang van contact met de baby en hoe ouders zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het ouderschap. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

•Ouderschap begint voor de geboorte
•Ruimte maken voor veranderingen
•Verwachtingen over het ouderschap en jullie baby
•Leer je baby voor de geboorte kennen
•Leer je baby na de geboorte nog beter kennen
•Hechting

In verband met de Corona maatregelen wordt de informatiebijeenkomst Ouderschap en hechting met je baby de komende tijd online aangeboden. We hopen in 2021 ook weer live bijeenkomsten aan te kunnen gaan bieden

Deze bijeenkomsten zijn gratis. Op de website van het CJG kun je je opgeven voor deze bijeenkomst.

Tanja Brave stopt met borstvoeding voorlichtingsavonden, Esther Bakker neemt het over

In 2010 verhuisden de verloskundigen van Bodegraven van de Spoorstraat naar de Vrije Nesse. Vanaf dat moment is (voormalig) lactatiekundige Tanja Brave op deze locatie gestart met het geven van voorlichtingsavonden voor aanstaande ouders over het geven van borstvoeding. In twee uur krijgen aanstaande ouders de basiskennis en vaardigheden die zij nodig hebben om een goede start te kunnen maken met het geven van borstvoeding aan hun kindje. De afgelopen tien jaar zijn er zeker 1000 Bodegraafse aanstaande ouders bij Tanja ‘op cursus’ geweest.

Na 10 jaar draagt Tanja de voorlichtingsavond over aan Esther Bakker. Esther mag zich sinds december 2020 Lactatiekundige noemen. Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding. Een mooi moment voor Tanja om er mee te stoppen. Esther Lactatiekundige zal haar kennis en kunde gaan inzetten voor (aanstaande) ouders die hun kindje borstvoeding (willen) geven.

Tanja heeft altijd met veel plezier en bevlogenheid de voorlichtingsavonden over borstvoeding verzorgd. Met behulp van een Power Point presentatie, babypop en nep borst. Tanja vond het heel belangrijk dat de aanstaande vaders samen met hun zwangere partner naar de voorlichtingsavond kwamen. Het is van groot belang dat de partner de moeder steunt, coacht en helpt. Als je beide begrijpt hoe borstvoeding werkt ben je minder onzeker.

Bijna alle partners kwamen als vanzelfsprekend mee, bij twijfel aangespoord door Tanja om vooral toch samen naar de voorlichtingsavond te komen. Kwamen sommige aanstaande vaders misschien dan toch niet geheel vrijwillig mee, na afloop van de avond waren zij vrijwel allemaal erg positief en hadden zij absoluut geen spijt.

Een zwangere dame die het zelf niet nodig vond dat haar partner meekwam, schreef zich direct weer in voor de eerstvolgende voorlichtingsavond, maar nu samen met haar partner! Sommige aanstaande vaders zijn nog meer gemotiveerd dan hun zwangere partner, zo was er eens een man die al een boek over borstvoeding had gelezen voor hij naar de infoavond kwam!

Een aanstaande vader die moeilijk over te halen was om naar de voorlichtingsavond te komen, dacht dat alle aanwezige zwangeren een inspectie van hun blote borsten kregen…..Uiteraard was het ook belangrijk dat aanstaande moeders samen met hun vrouwelijke partner of een ander vertrouwd, betrokken persoon naar de borstvoeding infoavond kwamen.

Tanja hoopt iets te hebben kunnen bijdragen aan een fijne borstvoedingsperiode voor veel baby’s en ouders. Ze wenst Esther Lactatiekundige heel veel succes met haar nieuw opgestarte Praktijk. Een aanwinst voor Bodegraven en omgeving!

Kijk voor meer informatie op www.estherlactatiekundige.nl

Meer echo’s zijn niet altijd beter


Het standaard aanbieden van twee groeiecho’s in de laatste drie maanden van de zwangerschap aan vrouwen in zorg bij verloskundigenpraktijken leidt niet tot betere gezondheidsuitkomsten voor de baby. Het is voldoende groeiecho’s alleen aan te bieden als de verloskundige (of gynaecoloog) hiervoor een medische reden ziet. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder “Meer echo’s zijn niet altijd beter”

Voorlichtingsavond over bevallen

We geven elke maand een voorlichtingsavond over bevallen, zodat je goed voorbereid richting de bevalling kan gaan.

Ben je 30 weken zwanger? Dan nodigen wij je, samen met je partner, van harte uit om te komen.

De volgende dingen worden besproken:

 • De soorten weeën
 • De geboorte
 • De plaats van de bevalling
 • Wat als het anders loopt
 • Pijnbestrijding
 • Praktische zaken
 • De kraamtijd
 • Wanneer bel je de verloskundige

Data voorlichtingsavonden in 2021:

 • dinsdag 7 december 2021, 19:30-21:00 uur
 • dinsdag 11 januari 2022, 19:30-21:00 uur
 • dinsdag 15 februari 2022, 19:30-21:00 uur
 • dinsdag 15 maart 2022, 19:30-21:00 uur
 • dinsdag 12 april 2022, 19:30-21:00 uur
 • dinsdag 10 mei 2022, 19:30-21:00 uur
 • dinsdag 14 juni 2022, 19:30-21:00 uur
 • dinsdag 12 juli 2022, 19:30-21:00 uur

Plaats: Verloskundigenpraktijk Bodegraven | Vrije Nesse 24
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Kosten: 10 euro
Partner kan op dit moment i.v.m de maatregelen rondom het coronavirus helaas niet meekomen
Aanmelden: meld je aan via het online aanmeldformulier