Als er verlies op je pad komt

Onlangs had ik een afspraak met Esther en Eline in de praktijk in Bodegraven. Deze keer niet met een blijde verwachting vanwege een zwangerschap, maar met een andere blijheid, namelijk om hen te vertellen over mijn praktijk en van waaruit ik deze onderneming ben begonnen.

Over het algemeen verloopt een zwangerschap goed met hier en daar fysieke ongemakken en meer vermoeidheid. Wanneer je baby wordt geboren is er blijdschap, geluk en kan het genieten beginnen. Maar soms loopt het helemaal niet lekker in je zwangerschap, of in de periode erna, wanneer je bijvoorbeeld te maken krijgt met een verliessituatie. Er kan sprake zijn van een ernstige ziekte bij ouder, partner of je kind. Verlies van relatie, werk, of verlies door overlijden; wanneer je baby overlijdt tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Of door het overlijden van een ander belangrijk persoon in je naaste omgeving. Misschien komt er tijdens de zwangerschap of daarna een onverwerkt verdriet ineens naar boven, dat jou uit balans brengt. Wanneer je geconfronteerd wordt met verlies, en het je langdurig uit balans brengt…. hoe ga je daar dan mee om?

Onverwachts verlies

Het overkwam mij en mijn gezin, dat de roze wolk ineens heel donker kleurde. Bij de geboorte van onze derde zoon gebeurde door complicaties bij de bevalling het onvoorstelbare. Stef kwam met zuurstoftekort op de wereld en na een paar dagen hebben we afscheid van hem moeten nemen. Lamgeslagen…leeg…het was niet te bevatten dat dit over onze baby ging. De kraamtijd werd een periode van een begrafenis voorbereiden i.p.v. blijde bezoekjes en zorg voor onze baby. Het leek een slechte film, maar het was de rauwe werkelijkheid.

En hoe doe je dat dan?  Waar te beginnen?

In de periode erna hield ik me staande met mijn werk en zorg voor ons gezin, maar emotioneel liep ik uiteindelijk vast. Ik kon dit grote verlies niet goed verwerken en wist dat het tijd was om mijn rouw toe te laten…. En hoe doe je dat dan?  Waar te beginnen? Ik zocht hulp bij een therapeut bij wie ik leerde naar mijzelf te kijken, het verdriet toe te laten en te voelen en zo als het ware door mijn rouw heen te werken.

Leven met perspectief

Gaandeweg ging ik me beter voelen, kreeg meer energie, zag weer perspectief en ik ging ook anders naar mijn therapeut kijken. Het verlangen kwam naar boven om vanuit eigen ervaring mensen te begeleiden met de verwerking van hun verlies. Ik nam een besluit, deed 4 jaar de opleiding psychosociale begeleiding en ben mijn praktijk gestart als psychosociaal therapeut in Oudewater. Ik bied individuele begeleiding aan jongeren en volwassenen die vastlopen in de verwerking van hun verliessituatie. Voor verliessituaties waar je op dit moment in zit of onverwerkt verlies uit het verleden.

Door de therapie krijg je meer inzicht in je verlies- en rouwproces. Er is voldoende ruimte en aandacht voor je verhaal, de bijbehorende pijn en het verdriet. Daarnaast is er ook aandacht voor het leven dat verder gaat. Je gaat op zoek naar manieren om met je emoties om te gaan, het verlies een plaats te kunnen geven en hoe je een betekenisvolle invulling kunt geven aan je huidige leven. Het leert je verder te leven met je verlies.

Dankbaar

Door het werk dat ik nu doe denk ik vaak aan Stef en aan wat hij mij heeft gebracht. Door zijn komst in ons leven, ben ik een totaal andere weg ingeslagen, die mij veel voldoening brengt en waarvoor ik Stef dankbaar ben.

Wanneer je in staat bent je verlies te integreren in je leven, kan er weer perspectief zijn!

Wil je meer weten? www.claudiavanhoorn.nl of bel mij op 06 51 32 29 62

Claudia van Hoorn,
Psychosociaal therapeut