Beschuit van Roeloffzen

Beschuit met muisjes, de ’toast’ op het nieuwe leven

Kraamvrouwen zien verloskundigen bijna nooit beschuiten eten en er wordt weleens gevraagd of de beschuit met muisjes ons na al die jaren niet de neus uitkomt. Dat niet, maar voorkeuren heb ik wel.  Dat heeft alles te maken met het moment waarop wij beschuiten  eten.

Direct na de geboorte als de kersverse ouders aan het bijkomen zijn van de bevalling en op krachten aan het komen zijn met sap, thee en een beschuitje eten wij vaak ook een beschuitje.

Samen met de kraamverzorgster verdwijnen wij ‘even naar beneden’ om onze papieren te schrijven en ondertussen eten we een beschuitje als ’toast’ op het nieuwe leven.
Aan het begin van de nacht met een kop thee in de hoop dat we daarna nog een goede nacht maken. Na vijf uur ’s ochtends met een flinke bak koffie, omdat de werkdag weer is begonnen.

Na de bevalling een beschuitje eten is een van de mooiste momenten in ons werk! En op zo’n moment maakt het niet uit waar het beschuitje gebakken is.

Na de bevalling een beschuitje eten is een van de mooiste momenten in ons werk! En op zo’n moment maakt het niet uit waar het beschuitje gebakken is. Maar stiekem heb ik wel mijn voorkeuren: de bakkerijbeschuit van bakker Roeloffzen van de Hoge Hexel zijn echt de allerlekkerste beschuiten!

Misschien is het sentiment dat juist deze beschuiten mij zo lekker smaken: tijdens mijn opleiding heb ik veel stage gelopen in  mijn geboortestreek. Bij nacht en ontij reed ik langs de bakkerij op de Hoge Hexel en ook daar brandde midden in de nacht het licht. Het voelde altijd als  verbroedering dat wij niet de enige waren die die nacht aan het werk waren.

De Twentse beschuit van Bolletje krijgt een tweede plek en niet zonder reden. De fabriek lag aan het einde van de fietsroute naar mijn middelbare school. Als we Bolletje roken dan waren we bijna bij school …

Maar het liefst eet ik tijdens de kraamvisite krentewegge!