verloskundigenpraktijk Bodegraven | bevalling (pasgeborene)

‘Birth Day’

In januari van dit jaar kreeg ik het boek ‘Birth Day’ van Lieve Blancquart voor het eerst handen. Ik was direct onder de indruk van de sprekende foto’s.

In het voorwoord van het boek staat:

‘We worden allemaal op dezelfde manier geboren, maar alles verandert op het moment dat we onze eerste adem uitstoten. De manier waarop een kind ter wereld komt, is een spiegel van de maatschappij en de plek waar onze wieg staat, bepaalt onze toekomst. Dat fascineert mij en daarom ben ik de wereld rondgetrokken en heb ik aan moeders en vaders gevraagd waarom zij voor kinderen kiezen. Van Israël tot Siberië en van Shanghai tot Rio de Janeiro. Mijn ervaringen en mijn verwondering wil ik met de lezer delen in woord en beeld.’


Lieve Blancquaert

Eind maart kregen we via de praktijk een uitnodiging om naar de foto expositie van Lieve te komen, die op dit moment in Zutphen is.

IMG_4660-002

En zo vertrok ik op een zonnige woensdagmorgen in de meivakantie met drie kinderen op de achterbank ‘van onze grote auto’ naar deze Hanzestad. De dames wilden wel met mama mee en de jongste had geen keus. De meiden hadden het boek thuis al een aantal keer van begin tot eind bestudeerd en wisten wat ze konden verwachten. De verkoopster van de tickets van de derde expositieruimte was wat huiverig toen we binnenstapten. We kregen de boodschap mee ‘Aan de rechterkant van de expositieruimte hangt een wat minder mooie foto’. Na een snel rondje langs de foto’s gingen de dames op het geluid af: Achterin de zaal draaide een documentaire. Toen ik mijn rondje ook had gedaan kwam ik achter ze zitten: vol verwondering zaten ze met z’n tweeën te kijken. Onder lichte dwang moest ik ze mee nemen naar buiten, het was dat er bij de ticket in gratis ijsje voor de kinderen zat! En over de foto van het ritueel geslachte schaap, daar heb ik ze niet over gehoord.

Het leuke is dat tot halverwege juli 2015 is deze documentaire elke zondagavond vanaf 21:10 uur te zien is op NPO 3, of via uitzending gemist ‘Birth Day’. Of bekijk hier (portfolio ‘Birth Day’ op de website van Lieve Blanquart) alvast een aantal van de foto’s.

Een aanrader!