De voorbereiding op een baby: het opruimen van je huis

Door:  Yvette Vermeulen van Simple Organizing, dé Professional Organizer

Gefeliciteerd! Je bent zwanger! En dan? De komende negen maanden moet er heel wat geregeld worden. Maar ja, wanneer moet er nu precies wat worden geregeld? Wat moet meteen gebeuren en wat kan wachten tot na de bevalling? Als door de roze wolk geen zicht meer hebt op wat er moet gebeuren, kan ik je daar mee helpen. Ik kan voor jou alvast een to do list gemaakt met de meest belangrijke zaken per trimester en per week die je moet regelen. Ben je bang dat je deze zaken door je zwangerschapsbrein gaat vergeten? Neem ze over in je agenda of de kalender, dan wordt je er op tijd aan herinnerd om ze te gaan doen. Tal van voorbeelden van een babychecklist zijn op internet in ruime mate te vinden. Ook krijg je ze vaak cadeau bij bijvoorbeeld Prénatal, Etos of andere winkels voor je babyspullen. Ook lijstjes voor je babyuitzet zijn overal te vinden. Wat echter veel mensen vergeten, is dat niet alleen de babykamer moet worden ingericht, maar dat ook andere ruimtes in huis belangrijk zijn om voor te bereiden op de komst van een pasgeboren baby.

Opruimen
De grootste klus in het tweede trimester is het beginnen met opknappen, opruimen en inrichten van de babykamer. Zorg er eerste voor dat de kamer helemaal leeg en schoon is en begin dan pas met de inrichting. Kamers die als babykamer gaan dienen, worden voor de komst van de baby vaak voor andere doeleinden gebruikt. Ruim alle spullen op die in de kamer staan. Gooi spullen weg die je al langer dan een jaar niet meer hebt gebruikt (of doneer of verkoop ze). Geef spullen die je wilt bewaren een andere plek in huis. Let daarbij wel op dat je geen rommel gaat verplaatsen. Aan een rommelig en volgestouwd huis heeft een baby niets. Ze worden er alleen maar onrustig van en bovendien kan het voor ziektes en onveiligheid zorgen. De komst van een baby maakt het opruimen van je hele huis noodzakelijk.

Denk daarnaast ook aan andere ruimtes in je huis. Zorg dat je woonkamer niet te vol staat, de baby moet ook daar ruimte hebben. Ruim je woonkamer op en maakte ruimte voor de spullen van de baby. Het zelfde geldt misschien voor je keuken: maak een kastje of laatje met spulletjes voor de baby, zodat je alles gemakkelijk kunt vinden. Niemand heeft midden in de nacht zin om naar de babyvoeding of een fles te moeten zoeken. Zorg ook voor een schone en opgeruimde badkamer en maak ook daar plek voor de spullen van je kindje. Mocht je thuis willen bevallen, dan is ook het in orde maken van je slaapkamer topprioriteit. Zorg dat het schoon en opgeruimd is, zorg ervoor dat de verloskundige en de kraamhulp overal goed bij kunnen en zorg ervoor dat je je er zelf prettig voelt. In de slaapkamer gaat het niet alleen om het ophogen van het bed. Je baby zal ook daar veel tijd doorbrengen, dus als je slaapkamer vol staat met spullen en er overal kleren rondslingeren, wordt de baby, maar ook jij daar enorm onrustig van. Bovendien heeft niemand zin om na de bevalling veel op te moeten ruimen. Zorg dus dat ook die kamer op orde is. En vergeet als laatste de trap ook niet! Een trap wordt soms gebruikt voor het opruimen van spullen. Nu is de trap daar normaalgesproken al niet voor, maar met een baby zijn spullen op de trap ook nog eens gevaarlijk. Je wilt niet van de trap af vallen met je baby in je armen.

Veiligheid
Heb je de babykamer leeg, begin dan met opknappen en het aanschaffen van babymeubels. Houdt daarbij rekening met langere levertijden, dus begin op tijd. Houd daarnaast ook rekening met 3 andere belangrijke zaken: veiligheid, de routering, de drukte. De veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste voor je baby. Je wil immers niet dat er ongelukken gebeuren met je kleintje. Natuurlijk moeten de producten, zoals de commode en het wiegje, aan de veiligheidseisen voldoen. Maar er zijn nog andere zaken waar je rekening mee moet houden tijdens de inrichting van de babykamer. Zoals bijvoorbeeld brandveiligheid, goede ventilatie, het bedje niet bij de verwarring, in de volle zon of op de tocht, zorg ervoor dat er geen losse koorden, snoeren of lampjes zijn en dek stopcontacten af met een beschermplaatje; leg geen speelgoed of andere losse zaken in het bedje.

Routering
Een goede routering is het tweede punt wat belangrijk is voor de inrichting van de babykamer. Hier bedoel ik mee, dat het handig is er over na te denken waar je de meubels neerzet. Ben je rechtshandig en wil je de verzorgingspullen links op de commode zetten? Dan is je routering niet handig. Ook als je kleding van de baby aan de andere kant van de kamer of de commode moet pakken, kan dit onveilige situaties creëren als je nog even snel iets wilt pakken. Leg dus alle noodzakelijke dingen binnen handbereik. En handige manier om de routering goed voor te bereiden is om de nog niet ingerichte kamer in te lopen en je twee situaties in te beelden. als je je baby uit bed naar de commode brengt om te verschonen en als je je baby uit bed haalt en naar de commode brengt om aan te kleden. Kan je je verzorgingsproducten makkelijk pakken en tegelijkertijd een hand op de commode houden? Kan je babykleding makkelijk en snel pakken zonder te kijken? Is je antwoord nee dan moet je je routering aanpassen.

Drukte en Chaos
Ten slotte is het van belang bij de inrichting van de babykamer te letten op de drukte in de kamer. Baby’s houden van rust en niet te veel chaos om zich heen. Hou het behang dus rustig en de kleuren niet te schreeuwerig. Veel figuurtjes op het behang maakt een kamer al snel te druk, Ook als je veel kleine dingen en veel accessoires overal hebt staan oogt het heel druk en zelfs rommelig. Dat vindt een baby niet fijn. Het is bovendien ook zonde van je geld om te veel accessoires neer te zetten. Houd de kleur van de kamer, het behang en de raambekleding neutraal en niet te kinderachtig, dan kan het veel langer mee. Je zal veel accessoires gaan kopen die je maar een paar maanden zal gebruiken, bijvoorbeeld een luieremmer. In plaats van een luieremmer met figuurtjes erop of in roze of blauw, kan je dus beter een neutrale kiezen. Een neutrale emmer met een deksel kan je na de luiertijd omtoveren tot stoere speelgoedkist (maak hem wel eerst goed schoon natuurlijk) of voor iets anders gebruiken.

Hulp nodig?
Heb jij ook hulp nodig bij het opruimen van je huis ter voorbereiding van de komst van een baby? Kost opruimen je enorm veel energie en heb je geen idee waar je moet beginnen?

Mijn naam is Yvette Vermeulen van Simple Organizing, dé Professional Organizer voor gezinnen met jonge kinderen. Ik kan je helpen met een opgeruimd en georganiseerd huis, een betere planning en meer tijd voor jezelf en je kleintje. Ik zorg ervoor dat jij als drukke moeder meer rust, ruimte en overzicht krijgt in je huis en hoofd, zodat je minder stress hebt. Ik kan je ondersteunen je bij:

  • De organisatie en opruimen van spullen bij gezinsuitbreiding, maar ook bij een scheiden of overlijden.
  • De voorbereiding van een gezinsuitbreiding, verhuizing of verbouwing
  • Het structureren van huis en huishouden voor meer rust en ruimte.
  • Het structureren van je tijd, je afspraken en je agenda, zodat je meer tijd voor jezelf over houdt.
  • Het opruimen en ordenen van spullen en de administratie, zodat je meer overzicht en rust krijgt.

Kijk voor meer informatie op www.simpleorganizing.nl of neem contact op via info@simpleorganizing.nl of 06-15018893.