Het koe-gevoel

Door: Tanja Brave, voormalig lactatiekundige

 Als je borstvoeding gaat geven ontkom je bijna niet aan het afkolven van moedermelk. Tenzij je altijd thuis bent of je kind overal mee naar toe neemt. Voor de werkende moeder, of de moeder die af en toe haar kind uitbesteedt hoort kolven erbij. Volgens de Nederlandse wet heb je de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om naar je kind te gaan om borstvoeding te geven en/of af te kolven op je werk. Je mag daarvoor een kwart van je werktijd (betaald) gebruiken. Daarnaast heb je recht op je normale pauzes.*

Tijdens de borstvoeding informatieavonden hoor ik zeer regelmatig zwangere vrouwen zeggen dat ze de borstvoeding willen afbouwen vóór ze weer gaan werken, omdat het afkolven van melk wordt geassocieerd met het gevoel een koe te zijn. Die vergelijking is wellicht een beetje terecht. Maar is dat erg? Hoe zou een koe zich voelen?

Vrouwen en koeien behoren tot de zoogdieren. Mensen zijn de enige zoogdieren die hun kinderen bewust ook melk van een ander zoogdier, meestal van een koe, geven. Die koe heeft een zwaar leven. Zij moet met grote regelmaat zwanger zijn, bevallen en daarna wordt haar kalf al snel bij haar weggehaald. Het kalfje mag niet bij de koe de voor hem/haar bestemde melk drinken. Vervolgens moet de koe tot haar volgende zwangerschap dagelijks onnatuurlijk grote hoeveelheden melk laten afkolven voor o.a. de productie van poedermelk voor mensenbaby’s.  Als ze niet (meer) kan voldoen aan de hoge eisen die de boer aan haar stelt gaat ze naar het slachthuis. De melkkoe verdient respect.

Is het eigenlijk niet raar en omslachtig dat we mensenbaby’s liever voeden met  bewerkte afgekolfde koemelk, in poedervorm vermengd met water, met behulp van een fles?  Vanwege een koe-gevoel?

Een moeder vertelde me dat mensen in haar omgeving  het vreemd vinden dat ze nog moedermelk afkolft voor haar (pas) acht maanden oude baby. Die zelfde volwassen mensen drinken wel dagelijks afgekolfde koemoedermelk  uit een pak omdat ze vinden dat ze dat nog steeds nodig hebben.

Wordt het niet eens tijd om het idee dat het afkolven van mensenmoedermelk voelt als een koe die gemolken wordt uit je hoofd te zetten en die gedachte om te zetten in iets positiefs? Kolven kun je voor je plezier en met een dosis humor doen! Vrienden worden met je kolf; het is een verlengstuk van je borsten. Kolven voor vrijheid en flexibiliteit. En in de tijd dat je wel bij je baby bent, fijn blijven voeden, aan de borst.

*Zie Art. 4.3.8  Voedingsrecht uit de Arbeidstijdenwet 2007