Je baby voelen bewegen

De folder ‘Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen’ beschrijft hoe je het bewegingspatroon van je baby in je buik kunt leren kennen. Lees over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van de verloskundigen én de gynaecologen

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt.

Samengevat

  • Leer het bewegingspatroon van je baby kennen.
  • Ben je meer dan 28 weken zwanger? Voel je je onzeker over de bewegingen van je baby? Ga dan 2 uur op je linkerzij liggen en voel de bewegingen in je buik.
  • Beweegt je baby minder dan 10 keer in deze 2 uur? Of ben je ongerust?
  • Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag