verloskundigenpraktijkBodegraven, kroamschudd'n

Wat krentenwegge met ijzer te maken heeft

In Twente zegt men, ‘er is maar een weg en dat is de krentenwegge’. Een passage uit Kroamschudd’n in Mariaparochie (Op kraamvisite in Mariaparochie). In deze tekenfilm van Herman Finkers, neemt de bakker een krentenwegge mee voor de kraamvrouw.

In mijn geboortestreek Twente zijn er rondom de geboorte wat gebruiken.  Zo is het de gewoonte dat kort na de geboorte de buurmannen een houten ooievaar in de tuin zetten van hun jongste buurtbewoner. De buurvrouwen doen ondertussen ‘de krentenwegge om bij de kraamvrouw‘ en vragen of er nog iets van ze verwacht wordt.
Na een week komen de buren de ooievaar weer weghalen en is na afloop van het ‘opruimen’ de kraamvisite dat kroamschudd’n wordt genoemd.
Een traditie die eigenlijk een voorloper is op het ‘kraamfeest’.

In het magazine van de COOP,  was een artikel gewijd aan de krentenwegge. De schrijver van het artikel vertelt dat vrouwen na de bevalling vaak een tekort hebben aan ijzer in het bloed. Krenten (gedroogd fruit) bevatten veel ijzer, waardoor de vrouw weer kan aansterken.

Ik heb mij niet eerder gerealiseerd krentenwegge dus niet alleen heel erg lekker is maar ook nog goed is voor het ijzergehalte in het bloed.

Ondertussen is krentenwegge ook toegevoegd aan mijn lijstje van ijzerrijk voedsel voor de kraamvrouw. Dat naast de groene groenten, het rode vlees, volkorenproducten, gedroogd fruit, pure chocola en dat allemaal in combinatie met vitamine C zorgt voor een stijging van het ijzergehalte!