Onze zorg
Bevallen & kraamtijd
Bevallen
De geboorte van je baby is een belangrijke gebeurtenis. Maar ook spannend; wat kun je verwachten? En hoe bereid je je voor?
Hoe bereid je je voor op de bevalling?
Voorlichtingsavond
Elke maand organiseren wij een voorlichtingsavond over de bevalling, zodat je goed voorbereid richting de bevalling kan gaan.
Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Hoe verloopt de bevalling? Hoe ga je om met pijn? Wanneer bel je de verloskundige?
Ben je meer dan 30 weken zwanger? Dan nodigen wij je samen met je partner, van harte uit om naar de voorlichtingsavond te komen.
‘Zwangerschapsgym’
In deze regio zijn er verschillende mogelijkheden voor het volgen van een cursus van meerdere avonden om je voor te bereiden op de bevalling.
Geboorteplan
Daarnaast kan het helpen om een geboorteplan te schrijven. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
Lees hier meer over het geboorteplan
Film
Bekijk de verkorte film ‘Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?’ en hoor van andere moeders en vaders wat hun verwachtingen waren en hoe zij zich hebben voorbereid op de bevalling. Professionals, zoals verloskundigen en een gynaecoloog, geven informatie over baringspijn, de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling.
Brochures
Ook staan op deze pagina een link naar drie verschillende folders die je ook veel informatie geven. Zeker de moeite waard om te lezen.
Welke houding past bij jou?
De folder ‘Jouw bevalling: welke houding past bij jou?’ laat met plaatjes zien in welke verschillende houdingen je kunt bevallen. Als je bijvoorbeeld staand een wee opvangt, heb je minder pijn en duurt de bevalling vaak korter dan als je liggend bevalt. Jij bepaalt in welke houding je straks je baby op de wereld wilt zetten. Het is jouw bevalling. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV).
De folder ‘Welke houding past bij jou?’ is door te bladeren en te downloaden op deverloskundige.nl.
Hoe bereid je je voor?
De KNOV- folder ‘Jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ beschrijft wat er met je gebeurt tijdens een bevalling en hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de bevalling. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) en is er in 12 verschillende talen (Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Frans, Mandarijn, Papiamento, Pools. Spaans, Turks, Portugees, Somalisch).
De folder ‘Jouw bevalling, hoe bereid je je voor?’ is door te bladeren en te downloaden op deverloskundige.nl
Hoe ga je om met pijn?
De folder ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’ beschrijft allerlei manieren om de pijn tijdens het bevallen te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) en is er in 12 verschillende talen (Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Frans, Mandarijn, Papiamento, Pools. Spaans, Turks, Portugees, Somalisch).
De folder ‘Hoe ga je om met pijn?’ is door te bladeren en te downloaden op deverloskundige.nl.
Voorbereiding in huis vanaf 37 weken
Onze ervaring is dat het voor jou en je partner erg fijn is om rond 37 weken zwangerschap je huis klaar te maken voor de geboorte. Hiervoor maakt het niet uit of van plan bent thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Het is belangrijk dat:
- De deurbel werkt het en het huisnummer goed zichtbaar is.
- Het bed is verhoogd tot minimaal 80 cm. Het bed kun je verhogen met klossen of (bier)kratten.
- Er loopruimte naast het bed is.
- Als je op de zolder slaapt, dan is het erg fijn dat er op de eerste verdieping of beneden een 'bevalbed' staat, zodat je in geval spoed snel vervoerd kunt worden.
- Het kraampakket en 2 emmers met vuilniszakken staan onder het bed.
- Er zijn minimaal 10 gewassen en gestreken hydrofielluiers in huis
- Er is een ondersteek, douchekruk en bedsteun in huis.
- Er zijn 2 metalen kruiken in huis.
- Er zijn 2 thermometers in huis.
- Er staat een 'vluchttas' klaar.
Als je niet bekend bent in het Groene Hart Ziekenhuis, dan is het verstandig om de route een keer te rijden.
Waar bevallen
Het is belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij je veilig voelt. Dit kan thuis of in het ziekenhuis zijn.
Thuisbevalling
We hebben veel expertise in het begeleiden van thuisbevallingen. We kijken nergens meer van op en zijn goed in improviseren. Toch geven we de voorkeur aan een veilige en werkbare plek waar het kindje geboren gaat worden. Verwarming, verlichting en het liefst ook stromend water zijn onontbeerlijk.
Als je van plan bent om in bad te bevallen, huur dan een bevalbad via bevallingsbaden.nl. Vergeet niet het bevalpakket mee te bestellen. Dit belangrijk voor een goede hygiënische en complete voorbereiding. Ook moet er bij een badbevalling in de ruimte waar het bad staat ook een eenpersoonsbed/matras op 80cm hoogte zijn. En om het bad moet voldoende loopruimte zijn.
Poliklinische bevalling
Wil je liever in het ziekenhuis bevallen dan gaan wij met je mee naar de GezinSuites van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Het geboortecentrum van het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht. Of de verloskamers van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.
Houd er rekening mee dat bevallen in het ziekenhuis of geboortecentrum extra kosten met zich mee kan brengen. Informeer hiernaar bij je zorgverzekering.
De vluchttas
Een 'vluchttas' bevat spullen voor overnachting voor jou en de baby. Hieronder een opsomming van de inhoud van deze 'vluchttas'.
- Zorgverzekeringpas
- Identiteitsbewijs
- 2 euro muntstuk voor een rolstoel
- Zwangerschapskaart
- Geboorteplan
- Druivensuiker
- Tussendoortjes zoals snickers, mueslirepen
- Medicijnen
- 2 setjes babykleertjes maat 50
- 2 Rompertjes maat 50
- Babydeken of jasje
- maxicosi
- Pyjama
- Sloffen/slippers
- Voedingsbh
- Schone kleding
- Toilettas
Het is niet nodig om het kraampakket of luiers mee te nemen naar het ziekenhuis.
Kraamtijd
Wat is kraamtijd?
De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven.
De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. Wij komen een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby. Ook verricht de verloskundige de hielprik.
Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.
Kraamzorg
De kraamverzorgende begeleidt jou en je gezin en zorgt ervoor dat je goed kunt herstellen van de bevalling. Tijdens de kraamtijd leer je alles wat je moet weten, zodat je aan het eind van de kraamweek zelfverzekerd in je nieuwe rol als ouder staat.
De kraamzorg organisaties waar wij veel mee samenwerken zijn:
Kraamzorg de Waarden
www.kraamzorgdewaarden.nl | 088-1301717
Naviva kraamzorg
www.naviva.nl |088-7777666
RST Kraamzorg
www.rstzorg.nl | 0342-422324
Kraambedcontroles
Kraambedcontroles
Tijdens het kraambed komen wij enkele keren bij je thuis om jou en je baby te controleren en de eventuele vragen van jou of de kraamverzorgster te beantwoorden. Wij letten op je herstel en kijken naar de algemene conditie van de baby. Samen met de kraamverzorgster proberen wij een zo goed mogelijke start van de voeding en verzorging van je baby te geven.
‘Los kraambed’
Ben je de hele zwangerschap onder controle van de gynaecoloog geweest en wil je dat wij het kraambed thuis begeleiden geef dit dan tijdens de zwangerschap aan ons door, zodat wij gegevens van je hebben.
Als je in het ziekenhuis bent bevallen, neem dan op de dag van thuiskomst contact met ons op. We zullen het kraambed thuis verder begeleiden.
Ongeveer acht dagen na de bevalling dragen we de zorg over aan je huisarts en het consultatiebureau.
Hielprik en gehoorscreening
Hielprikscreening
In de eerste week na de geboorte verrichten wij bij de baby de hielprik. Bij deze test worden er enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. De ziektes zijn niet te genezen. Als ze op tijd worden opgespoord, kunnen ze wel worden behandeld met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Meer informatie over dit onderzoek vind je op de website van het RIVM.
Gehoorscreening
In de eerste weken na de geboorte krijgt de baby een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of de baby genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest wordt bij jullie thuis verricht, door iemand van de jeugdgezondheidszorg.
Meer informatie over dit onderzoek vind je op de website van het RIVM.
Nacontrole
Wanneer je baby ongeveer zes weken oud is kun je, als je dit wenst, op de praktijk komen voor een laatste controle. De nacontrole is niet verplicht, maar het is toch vaak goed om te komen. de controle sluit een bijzondere periode in je leven af.
Tijdens deze controle bespreken wij met je hoe jij de zwangerschap, bevalling en tijd daarna hebt ervaren. Ook horen we graag hoe het op dit moment gaat. Hoe het ouderschap en moederschap bevalt en hoe het met de voeding van je baby gaat. Wij geven adviezen over bijvoorbeeld het herstel van je lichaam en bespreken de mogelijkheden voor eventuele anticonceptie. Als het nodig controleren wij je bloeddruk, gewicht en eventuele hechtingen.
We proberen de nacontrole te plannen bij de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid.
Als je bevallen bent onder leiding van de gynaecoloog, kan het zijn dat je vanuit het ziekenhuis een afspraak voor nacontrole hebt gekregen. De nacontrole bij ons is dan niet nodig. Als je toch nog graag met ons een aantal dingen wilt bespreken, dan ben je natuurlijk welkom!
Wil je op nacontrole komen? Bel dan ongeveer 3-4 weken na de bevalling voor een afspraak. Eerder of later kan natuurlijk ook.
Downloads / brochures

Boeken over zwangerschap
- Veilig zwanger, Smulders & Croon
- Duik in je weeën, Salome & de Wit
- Perfecte bevallingen bestaan niet, Koster
- Het nieuwe borstvoedingsboek, Kleintjes
- Perfecte moeders bestaan niet, Koster
- Veilig door je kraamtijd, Smulders