Vanaf 37 weken

Onafhankelijk van het feit of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen is het belangrijk dat vanaf de 37ste zwangerschapsweek:

  • Een vluchttas (met spullen voor overnachting voor jou en de baby, 2 mutsen voor de baby), toiletspullen, druivensuiker,verzekeringsbewijs, zwangerschapskaart en fototoestel) klaar staat
  • Het bed op klossen staat
  • Het kraampakket onder het bed staat
  • Een bedzeil, of waterdichte matrasbeschermer over de hele breedte van de matras ligt.
  • Je huisnummer goed zichtbaar is en de bel werkt
  • 2 Thermometers en 2 metalen kruiken, minimaal 10 gewassen en gestreken luiers in huis hebt.

De klossen kun je vanaf de 37ste zwangerschapsweek lenen bij Vegro Thuiszorgwinkel; Bodegraafsestraatweg 3 te Gouda of Achterstraat 18A
Woerden. Of bij Thuiszorg Groot Rijnland, Euromarkt 15-17 te Alpen aan den Rijn.
Als je kraamzorg krijgt van de Waarden kun je de klossen via www.kraamzorgddewaarden.nlhuren. Dan worden ze thuisbezorgd.

Het is belangrijk dat er rondom het bed voldoende ruimte is voor onze spullen. Het bed moet met klossen of kratten verhoogd worden, zodat het bed minimaal 80 centimeter hoog is. Tijdens de bevalling kun je het beste aan de linkerzijdevan het bed gaan liggen (gezien vanaf het voeteneinde) zodat wij links van het bed kunnen staan om je te helpen.

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een kraampakket aanvragen, informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij. Controleer ook of er grote steriele gazen van 10 bij 10 centimeter in het pakket zitten. Ook kun je het kraampakket bij bijvoorbeeld het Babypark kopen.

Voor een thuisbevalling moet je 10 gewassen en gestreken stoffen luiers, 2 emmers met vuilniszakken onder het bed hebben staan. Verder is het belangrijk dat er stromend water, verwarming en goede verlichting is op de etage waar je wilt bevallen. Beval niet op de tweede etage en in ieder geval niet boven een wenteltrap, voor het geval je snel vervoerd moet worden naar het ziekenhuis.