Onze zorg

In verwachting

Welkom in onze praktijk aan de Vrije Nesse! 

Bijzonder dat je zwanger bent. Hopelijk ga je een mooie tijd tegemoet met veel nieuwe ervaringen.
Je lichaam gaat veranderen, je bent soms onzeker of alles goed gaat, of je lichaam dit allemaal kan... wij willen je graag begeleiden in deze nieuwe fase.

Met onze jarenlange ervaring bieden we alles wat je nodig hebt voor je zwangerschapsbegeleiding. Jouw vraag of wens is daarom vast niet nieuw voor ons!

Het eerste bezoek aan ons vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. Tijdens deze eerste afspraak wordt een echo gemaakt. Ook plannen we een kennismakingsgesprek in.
Bij de controles ga je de verloskundigen afwisselend zien. Zo leer je ons alle vier kennen en wij jou. Je hebt hierbij de keuze tussen reguliere controles of groepscontroles.
Bij een normaal verloop van de zwangerschap en bevalling zal een van ons je tijdens de bevalling begeleiden. Na de bevalling komen we een aantal keer bij je thuis om te horen hoe het gaat.

Alle echo's worden in onze praktijk gemaakt. Ook organiseren wij maandelijks verschillende informatieavonden over bevallen en borstvoeding. Wij werken samen met bijvoorbeeld de fysiotherapie, lactatiekundige of de diëtiste. 

En als vanzelfsprekend zijn we altijd bereikbaar voor je.

Controle
De eerste controle

De eerste controle, het kennismakingsgesprek, vindt plaats tussen de 8 en 12 weken zwangerschap. Deze controle duurt ongeveer 45 minuten en is uitgebreider dan de vervolgcontroles.

Tijdens deze controle vragen we naar je gezondheid en je medische voorgeschiedenis. Ook komt de gezondheid van je partner en je familie aan de orde en worden eventuele vorige zwangerschappen besproken. Deze vragen zijn nodig om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de eventuele risico’s voor jou en je baby, zodat wij je zo goed mogelijk kunnen begeleiden. 

Vanzelfsprekend is er tijdens deze controle ook ruimte voor jouw vragen, wensen en ideeën.
Ook geven we je informatie over de zwangerschap en praktische informatie over wat je moet regelen in de zwangerschap.
We bespreken je wensen met betrekking tot onderzoeken voor de geboorte. Op de website PNS vind je hierover meer informatie.

Tijdens de eerste controle wordt de bloeddruk en gewicht gecontroleerd. 

Reguliere controle

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten. Ze vinden om de vier weken plaats. Vanaf 27 weken kom je frequenter voor controle en vanaf 37 weken zwangerschap elke week.

Tijdens de controles word je bloeddruk gemeten, je gewicht gecontroleerd, de groei van de baarmoeder beoordeeld en de harttonen van de baby beluisterd. Ook worden vragen beantwoord.


Groepscontrole

Naast de reguliere zwangerschapscontroles kun je ook kiezen voor groepscontroles. Dit wordt ook wel Centering Pregnancy genoemd.

CenteringPregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Een sessie wordt begeleid door twee verloskundigen uit ons team. In totaal zijn er 9 sessies die plaats vinden op van te voren vastgestelde dagen en tijden. De sessies duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Dit is veel langer dan de reguliere controles. 
Aan het eind van de zwangerschap plannen we een aantal individuele controles in bij de andere twee verloskundigen, zodat je iedereen  leert kennen.  
Ondanks de uitgebreide zorg zijn er geen extra kosten die berekend worden voor deze vorm van zwangerschapsbegeleiding.

Heb je nog vragen, of wil je je aanmelden voor de groepscontroles?  bel gerust of mail! Of kijk op de website van Centering Pregnancy voor meer informatie.