Leefstijladviezen

Gezond leven is belangrijk, zeker als je van plan bent om zwanger te worden. Het wordt wel eens vergeten, maar ook voor de toekomstige vader is dit echt van belang. Iedereen weet inmiddels wel een beetje wat gezond leven inhoudt:

  • gevarieerd eten: groente, fruit, vezels, zuivel, granen, vis/vlees/vleesvervangers, noten, etc.
  • voldoende drinken: totaal 2-3 liter per dag
  • voldoende nachtrust
  • voldoende lichaamsbeweging: minimaal 30 minuten per dag
  • niet roken
  • geen alcohol
  • geen drugs: dit geldt voor zowel soft als harddrugs

Een gezonde levensstijl van de toekomstige ouders heeft een positief effect op de gezondheid van jullie eigen lichamen en dus ook op de functionering van jullie voortplantingscellen. Met andere woorden: dit zorgt voor gezonde zaadcellen en eicellen. En heeft zo dus ook wel degelijk invloed op de gezondheid van je toekomstige kindje.

Dus probeer ook voordat jij en je partner zwanger willen worden er zo gezond mogelijke leefgewoontes op na te houden. Samen gaat dit altijd makkelijker dan alleen!

Foliumzuur
Vrouwen die zwanger willen worden of net zwanger zijn wordt aangeraden extra foliumzuur te gaan slikken, nl. minimaal 400 microgram ( is 0,4 mg). In het begin van de zwangerschap wordt het zenuwstelsel bij het kindje aangelegd, foliumzuur helpt hierbij. Het gebruik van extra foliumzuur vóór je zwanger bent en tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap verkleint de kans op het krijgen van een kindje met een open rug, een hazenlip of een open gehemelte.

Het gebruik van extra foliumzuur heeft het grootste effect als je er mee begint voordat je zwanger bent. Dus heb je plannen om zwanger te worden dan is het raadzaam om te starten met foliumzuur, het liefst minimaal 4 weken voordat je zwanger kunt worden. Ook als je net zwanger bent en nog geen foliumzuur gebruikt raden we aan hier alsnog mee te gaan starten.

Foliumzuur is te koop bij de apotheek of drogist en wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je kunt er ook voor kiezen om een multivitamine voor zwangere vrouwen te gebruiken, hierin zit ook de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur verwerkt.