Lichamelijk en emotioneel herstel

Het lichamelijk herstel na een spontane abortus of curettage is meestal vlot. Gedurende een tot twee weken bestaat vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. Het is verstandig om me vrijen te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Hierna is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden.

Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. Ook is het uit medisch oogpunt niet noodzakelijk om een aantal maanden te wachten met opnieuw zwanger worden. De volgende menstruatie verschijnt na ongeveer zes weken. Soms een paar weken eerder of later.

Het kan zijn dat je in de periode na de miskraam nergens ‘puf’ voor hebt. Het lukt alleen om alleen het hoogst noodzakelijke te doen en zelfs dat kost veel energie.

Veel vrouwen maken na een miskraam psychisch een moeilijk tijd door. De miskraam betekent een streep door de toekomst en een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kind.
Dat de zwangerschap vanaf het begin al niet in goed was en de miskraam dus een natuurlijke en logische oplossing was, is voor sommigen een troost. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veel voorkomende emoties, zeker bij een vrouw. De vraag waarom het misging houd jou waarschijnlijk ook bezig. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht. De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun.

De verwerking van een miskraam verschilt: iedereen, vrouw en man, doet dat  op haar of zijn eigen manier. Ook de omstandigheden spelen een rol. Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit proces duurt. Sommige ouders doen er enkele maanden tot een half jaar over; bij anderen duurt het langer, soms meer dan een jaar.

Voor de omgeving is het soms niet duidelijk wat je doormaakt. Opmerkingen als ‘volgende keer beter’ of ‘je bent nog jong’ helpen meestal niet, ook al zijn ze goed bedoeld. Ze doen immers  geen recht aan wat je al ouder op dat moment voelt. Omdat het verlies vaan voor de buitenwereld onzichtbaar is, kan het helpen te praten met ander ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij weten wat jij doormaakt.
Verschillen in beleving of  snelheid van verwerking tussen man en vrouw kunnen een druk op de relatie geven; ook dan is het verstandig erover te praten, zowel met elkaar als met anderen.

Vrouwen die na een miskraam opnieuw zwanger zwanger worden, zijn daar meestal blij mee, maar voelen zich vaak de eerste tijd ook onzeker en bang: Zal het opnieuw mis gaan? Deze gevoelens zijn heel normaal. Sommigen willen daarom de omgeving nog niet direct van de zwangerschap op de hoogte stellen.
Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt.

Preconceptioneel advies
Wanneer je opnieuw zwanger wilt worden, is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Dat betekent gezond en gevarieerd eten, niet overmatig drinken, niet roken en geen medicijnen innemen zonder overleg. Toch is het niet mogelijk een miskraam met zekerheid te voorkomen, ook als je je aan deze regels houdt. Voor elke vrouw die (opnieuw) zwanger wil worden luidt het advies om dagelijks een tablet foliumzuur van 0,4 mg te gebruiken. Mocht je voorafgaand aan de miskraam geen foliumzuur gebuikt hebben, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met ene open rug (spina bifida).