Wat kan ik zelf doen?

Leefstijladviezen

Gezond leven is belangrijk, zeker als je van plan bent om zwanger te worden. Het wordt wel eens vergeten, maar ook voor de toekomstige vader is dit echt van belang. Iedereen weet inmiddels wel een beetje wat gezond leven inhoudt.

  • gevarieerd eten: groente, fruit, vezels, zuivel, granen, vis/vlees/vleesvervangers, noten, etc.
  • voldoende drinken: totaal 2-3 liter per dag
  • voldoende nachtrust
  • voldoende lichaamsbeweging: minimaal 30 minuten per dag
  • niet roken
  • geen alcohol
  • geen drugs: dit geldt voor zowel soft als harddrugs

Een gezonde levensstijl van de toekomstige ouders heeft een positief effect op de gezondheid van jullie eigen lichamen en dus ook op de functionering van jullie voortplantingscellen. Met andere woorden: dit zorgt voor gezonde zaadcellen en eicellen. En heeft zo dus ook wel degelijk invloed op de gezondheid van je toekomstige kindje.

Dus probeer ook voordat jij en je partner zwanger willen worden er zo gezond mogelijke leefgewoontes op na te houden. Samen gaat dit altijd makkelijker dan alleen!

Voedingsadviezen

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Zo krijg je het grootste deel van de benodigde voedingsstoffen binnen en verkleint de kans op het te veel binnenkrijgen van specifieke schadelijke stoffen. Met de tool Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoe een dagmenu met de benodigde voedingsstoffen eruit kan zien.

Sommige producten kun je in de zwangerschap beter niet nemen zoals alcohol en lever. De inname van cafeïne, leverproducten (zoals paté), soja en zoethout kan het beste beperkt blijven. Daarnaast is het opletten met schadelijke stoffen zoals in sommige soorten kruidenthee. 

Aandacht voor goede hygiëne, goed bewaren (koelkast op 4 °C) en het goed verhitten van rauwe dierlijke producten is extra belangrijk om infecties met listeria en toxoplasma te voorkomen. Bekijk onze tips om veilig met eten om te gaan tijdens je zwangerschap.

Kijk ook eens voor meer informatie en de app op de website van het voedingscentrum.

Supplementen

Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D.

Foliumzuur
Slik 400 microgram foliumzuur per dag, vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt en in de eerste 10 weken van je zwangerschap.
Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk is de kans op een hazenlip bij je baby ook kleiner.

Vitamine D
Slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag.
Een vitamine D supplement helpt bij de botopbouw van de baby. Daarnaast lijkt het de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht en astma-achtige symptomen bij je baby te verkleinen.

Kijk voor meer informatie over voedingssupplementen op de website van het voedingscentrum

Fysieke gezondheid

Over het algemeen kun je in de zwangerschap blijven werken. Ook kun je de meeste sporten blijven beoefenen, zolang je geen klachten krijgt. Luisteren naar je lichaam is hierbij belangrijk en rust kan veel kwaaltjes voorkomen. 
Vrijen kan, zolang je geen bloed en/of vruchtwater verliest.

Vermijd contact met ontlasting van poezen. Dit in verband met toxoplasmose. Draag bij tuinieren en verschonen van de kattenbak altijd handschoenen.

Veel medicijnen zijn gevaarlijk voor je ongeboren kind, omdat ze via de placenta bij het kindje terecht kunnen komen. Gebruik daarom geen medicijnen zonder overleg met je huisarts, apotheek en/of verloskundige. 
Vertel bij een bezoek aan je (huis) arts altijd dat je zwanger bent. 

Erkenning door partner

Erkenning
Indien je niet getrouwd of geregistreerd partner bent is het belangrijk dat je voor de 20ste zwangerschapsweek bij de gemeente informeert naar de procedure met betrekking tot de erkenning van het ongeboren kind.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Afdeling Burgerzaken
www.bodegraven-reeuwijk.nl | 0172 – 522522