Wat kan ik zelf doen?
Na de geboorte
De eerste 10 dagen na de geboorte heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden wij en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezien om jullie een goede start te geven.
De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. Wij zijn medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. en komen een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby. Ook verrichten wij de hielprik.
Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.
Wat is kraamtijd?
De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven.
De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. Wij komen een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby. Ook verricht de verloskundige de hielprik.
Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.
Geboorte aangifte
De geboorte van je baby moet binnen drie werkdagen worden aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je baby is geboren. Hiervoor moet je een aantal documenten meenemen; het identiteitsbewijs van de aangever, het identiteitsbewijs van de moeder, en het trouwboekje of de akte van erkenning.
Voor de aangifte van de geboorte is het meestal noodzakelijk om een afspraak te maken. Kijk hiervoor op de website van de gemeente waar je baby is geboren. In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is het ook mogelijk om online geboorteaangifte te doen.
Kraamzorg
De kraamverzorgende begeleidt jou en je gezin en zorgt ervoor dat je goed kunt herstellen van de bevalling. Tijdens de kraamtijd leer je alles wat je moet weten, zodat je aan het eind van de kraamweek zelfverzekerd in je nieuwe rol als ouder staat.
De kraamzorg organisaties waar wij veel mee samenwerken zijn:
Kraamzorg de Waarden
www.kraamzorgdewaarden.nl | 088-1301717
Naviva kraamzorg
www.naviva.nl |088-7777666
RST Kraamzorg
www.rstzorg.nl | 0342-422324
Kraambedcontroles
Kraambedcontroles
Tijdens het kraambed komen wij enkele keren bij je thuis om jou en je baby te controleren en de eventuele vragen van jou of de kraamverzorgster te beantwoorden. Wij letten op je herstel en kijken naar de algemene conditie van de baby. Samen met de kraamverzorgster proberen wij een zo goed mogelijke start van de voeding en verzorging van je baby te geven.
‘Los kraambed’
Ben je de hele zwangerschap onder controle van de gynaecoloog geweest en wil je dat wij het kraambed thuis begeleiden geef dit dan tijdens de zwangerschap aan ons door, zodat wij gegevens van je hebben.
Als je in het ziekenhuis bent bevallen, neem dan op de dag van thuiskomst contact met ons op. We zullen het kraambed thuis verder begeleiden.
Ongeveer acht dagen na de bevalling dragen we de zorg over aan je huisarts en het consultatiebureau.
Consultatiebureau
Consultatiebureau
Na de kraamtijd dragen wij onze zorg over naar de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Wij streven er naar om al in de kraamweek de JGZ op de hoogte stellen van de geboorte. Meestal belt de de jeugdverpleegkundige jullie in of kort na de kraamweek om een afspraak te maken voor een bezoek bij jullie thuis.
Vaak komt de jeugdverpleegkundige in de tweede week na de geboorte jullie thuis op bezoek. In het eerste huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij doet een intake en geeft uitleg over het consultatiebureau (jeugdgezondheidszorg). Zij vraagt hoe het met jullie gaat en jullie kunnen je vragen stellen.
De jeugdverpleegkundige bekijkt je baby en soms wordt je baby gewogen.
Stevig ouderschap
Als je zwanger bent of pas een kind hebt gekregen, komt er veel op je af. Meestal kun je je vragen stellen aan mensen om je heen, aan de verloskundige of op het consultatiebureau. Soms heb je meer steun nodig. Dat kan te maken hebben met je eigen omstandigheden of met je eigen jeugd. Het programma Stevig Ouderschap kan je helpen.
Hielprik en gehoorscreening
Hielprikscreening
In de eerste week na de geboorte verrichten wij bij de baby de hielprik. Bij deze test worden er enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. De ziektes zijn niet te genezen. Als ze op tijd worden opgespoord, kunnen ze wel worden behandeld met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Meer informatie over dit onderzoek vind je op de website van het RIVM.
Gehoorscreening
In de eerste weken na de geboorte krijgt de baby een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of de baby genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest wordt bij jullie thuis verricht, door iemand van de jeugdgezondheidszorg.
Meer informatie over dit onderzoek vind je op de website van het RIVM.
Nacontrole
Wanneer je baby ongeveer zes weken oud is kun je, als je dit wenst, op de praktijk komen voor een laatste controle. De nacontrole is niet verplicht, maar het is toch vaak goed om te komen. de controle sluit een bijzondere periode in je leven af.
Tijdens deze controle bespreken wij met je hoe jij de zwangerschap, bevalling en tijd daarna hebt ervaren. Ook horen we graag hoe het op dit moment gaat. Hoe het ouderschap en moederschap bevalt en hoe het met de voeding van je baby gaat. Wij geven adviezen over bijvoorbeeld het herstel van je lichaam en bespreken de mogelijkheden voor eventuele anticonceptie. Als het nodig controleren wij je bloeddruk, gewicht en eventuele hechtingen.
We proberen de nacontrole te plannen bij de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid.
Als je bevallen bent onder leiding van de gynaecoloog, kan het zijn dat je vanuit het ziekenhuis een afspraak voor nacontrole hebt gekregen. De nacontrole bij ons is dan niet nodig. Als je toch nog graag met ons een aantal dingen wilt bespreken, dan ben je natuurlijk welkom!
Wil je op nacontrole komen? Bel dan ongeveer 3-4 weken na de bevalling voor een afspraak. Eerder of later kan natuurlijk ook.
Kraamzorg regelen
Na de termijnecho kun je de kraamzorg gaan regelen. In de eerste week na de geboorte komt er een kraamverzorgende jullie op weg helpen in de zorg voor moeder en kind.