Eerste controle

De eerste controle vindt plaats tussen de 8ste en 12de zwangerschapsweek (geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). De eerste controle duurt ongeveer een half uur en is uitgebreider dan de vervolgcontroles. Tijdens deze controle vragen we naar je gezondheid en je medische voorgeschiedenis. Ook komt de gezondheid van je partner en je familie aan de orde en worden eventuele vorige zwangerschappen besproken. Deze vragen zijn nodig om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de eventuele risico’s voor jou en je baby, zodat wij je zo goed mogelijk kunnen begeleiden.


de wachtruimte

Tijdens de eerste controle wordt verder de bloeddruk en gewicht gecontroleerd. Vanaf de 12de zwangerschapsweek luisteren we ook naar het hartje van de baby. Daarnaast geven we je informatie over de zwangerschap.

Neem de eerste controle de volgende zaken mee:

 • Pasje van je ziektekostenverzekering
 • Identiteitsbewijs
 • Als er al een echo is gemaakt, de uitslag hiervan
 • Medicijnen als je die gebruikt
 • Ben je onder behandeling van een medisch specialist, of is je vorige zwangerschap begeleid door een andere verloskundige, neem dan alle gegevens die je hierover hebt mee.

Bloedonderzoek

Je krijgt tijdens de eerste controle een formulier mee voor een bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek is nodig om te onderzoeken of de gezondheid van je ongeboren kind gevaar loopt. De baby zou ziek kunnen worden door bacteriën of virussen die zich in je bloed bevinden. Worden er in je bloed bacteriën, virussen of stoffen gevonden die schadelijk zijn voor je kindje. Dan kan al tijdens de zwangerschap met de behandeling worden gestart. Ook kan er bij de bevalling rekening mee worden gehouden.

De bloeduitslagen vertellen wij je tijdens de volgende controle. Alleen bij bijzonderheden zijn met betrekking tot de uitslagen word je eerder op de hoogte gesteld.

Meer informatie over dit onderzoek vind je op de website van het RIVM.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles duren ongeveer 10 minuten. Ze vinden om de vier á vijf weken plaats en vanaf 27 weken frequenter.

Tijdens alle controles wordt je bloeddruk gemeten, je gewicht gecontroleerd, de groei van de baarmoeder beoordeeld en de harttonen van de baby beluisterd. Ook worden eventuele vragen beantwoord.

Het meten van de bloeddruk, controleren van de groei van de baarmoeder en beantwoorden van vragen

Het controleren van urine gebeurt alleen als er aanleiding toe is. Tussen de 24ste en 28ste zwangerschapsweek controleren wij het ijzer- en suikergehalte.
Als je een negatieve rhesusfactor hebt wordt er rond de 27ste zwangerschapsweek nog een keer bloed afgenomen om te controleren op eventuele aanmaak van antistoffen en de rhesusfactor van je baby te bepalen. Als uit dit bloedonderzoek blijkt dat je baby rhesuspositief is, krijg je rond de 30ste zwangerschapsweek een injectie met anti-D ter preventie van de eventuele aanmaak van antistoffen.

Frequentie van bezoeken

 • Tot en met 27 weken elke vier weken
 • Tot en met 32 weken elke drie weken
 • Tot en met 36 weken elke twee weken
 • Tot aan de bevalling elke week

Dit is geen strikt schema, de frequentie van de controles kan verschillen.

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Je kunt er voor kiezen om je ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal aangeboren afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Je kunt kiezen voor twee verschillende onderzoeken:

 •  screening op down-, edwards-, en patausyndroom (chromosoomafwijkingen)
 • 20 weken echo (onderzoek naar lichamelijke afwijkingen)

Deze onderzoeken zijn niet standaard, je bepaalt zelf of je deze onderzoeken laat doen. Als je meer informatie over deze onderzoeken wilt kun je op onderstaande link klikken.

https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/

Regelen

Inschrijven voor kraamzorg

Schrijf je zo snel mogelijk in voor kraamzorg, doe dit in elk geval voor de 16de zwangerschapsweek. Kraamcentra waar wij veel mee samenwerken zijn:

Informeer bij je zorgverzekeraar met welke kraamcentra ze een contract hebben, wat ze precies vergoeden en hoe hoog je eventuele eigen bijdrage is.

Erkenning

Indien je niet getrouwd bent is het belangrijk dat je voor de 20ste zwangerschapsweek bij de gemeente informeert naar de procedure met betrekking tot de erkenning van het ongeboren kind.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Afdeling Burgerzaken

Zwangerschapscursussen

We raden je aan een zwangerschapscursus te volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden, kies iets dat bij jou past. Meld je in elk geval voor de 20ste zwangerschapsweek aan.

Foliumzuur

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap wordt bij het ongeboren kind het centrale zenuwstelsel (de neurale buis) gevormd. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Deze neurale buis hoort zich in de eerste weken van de zwangerschap te sluiten. Gebeurt dit niet of gedeeltelijk, dan wordt het centrale zenuwstelsel onvoldoende ontwikkeld. Een open ruggetje kan het gevolg zijn.

Een tekort aan foliumzuur verhoogt de kans op een open ruggetje. Daarom moet voor de bevruchting en de eerste 10 weken van de zwangerschap de voorraad foliumzuur op peil zijn. Het is belangrijk je vanaf het moment dat je zwanger wilt worden elke dag 1 tablet van 0,4 of 0,5 mg foliumzuur neemt. Na de 10de zwangerschapsweek, wanneer de hersenen en ruggenwervels zijn aangelegd, kun je stoppen. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Als je medicijnen voor epilepsie e.d. gebruikt, of een open ruggetje in je familie voorkomt moet je met de huisarts overleggen of je een hogere dosering moet gebruiken.

Voedingsadviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Eten voor twee is niet nodig en tijdens de zwangerschap is lijnen niet verstandig. Een gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 12 kilogram.

Zorg ervoor dat je iedere dag zuivelproducten, volkerenproducten, fruit en verse groenten eet. Groenten moet je voor gebruik goed wassen. De kans op bloedarmoede is door de groei van de baby in de zwangerschap vergroot, eet daarom wat extra ijzerrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten, bietjes, groene groenten of gedroogde abrikozen. Voor de hersenontwikkeling van het kindje is het goed om één à twee keer per week verse vette vis zoals haring, sardines of Atlantische zalm te eten. Eet geen vis die vacuüm is verpakt, dit in verband met een mogelijke listeria-infectie. Ook is het goed een aantal keer per week vlees te eten. Eet geen (half) rauw vlees, zoals filet americain, ossenworst of rauwe biefstuk. Vermijd producten die van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk zijn gemaakt, er staat dan au lait cru op de verpakking. Teveel vitamine A, dat vooral in leverproducten zit, is schadelijk voor het ongeboren kind, matig daarom het eten van leverpastei en dergelijke.

Leefwijze

Dat roken slecht is tijdens de zwangerschap is bekend, ook het gebruik van alcohol en drugs is sterk af te raden. Een zonnebankkuur en de sauna worden in de zwangerschap niet aanbevolen. Vermijd contact met ontlasting van poezen. Dit in verband met toxoplasmose. Draag bij tuinieren en verschonen van de kattenbak altijd handschoenen.

Daarentegen is werken gezond en kun je de meeste sporten blijven beoefenen, zolang er geen klachten zijn. Het luisteren naar je lichaam is daarom erg belangrijk. Ook vrijen kan, zolang je geen bloed en/of vruchtwater verliest.

Voldoende rust kan veel kwaaltjes voorkomen. Vertel bij gezondheidsproblemen altijd je arts dat je zwanger bent, veel medicijnen zijn gevaarlijk voor je ongeboren kind, omdat ze via de placenta in de baarmoeder terecht kunnen komen. Gebruik daarom geen medicijnen zonder overleg met je huisarts, apotheek en/of verloskundige.

(Borst)voeding?

(Borst)voeding? Iets om goed over na te denken voor de bevalling!

Rond de 24ste zwangerschapsweek vragen wij of je een voedingskeuze hebt gemaakt. Wij zijn voorstander van het geven van borstvoeding. Moedermelk is optimaal afgestemd op de behoefte van de baby en daarnaast heeft borstvoeding veel voordelen. De ervaring leert dat het opdoen van informatie de kans op vroegtijdig en onnodig stoppen met het geven van borstvoeding verkleind.
Er zijn verschillende mogelijkheden om meer over borstvoeding te leren. In de zwangerschap bieden we je schriftelijke informatie aan en kun je één van de borstvoedingsinformatie avonden (die door lactatiekundige Tanja Brave worden gegeven) bezoeken. Tanja kan specifieke vragen over borstvoeding beantwoorden.
Borstvoeding vinden we erg belangrijk en daar zetten we ons graag voor in. Daarom hebben we als praktijk het WHO/Unicef certificaat Zorg voor Borstvoeding behaald. Je kunt dus ook bij ons terecht met vragen over voeding voor de baby.

BV certificaat
Het WHO/ UNICEF Zorg voor Borstvoeding certificaat

Je baby voelen bewegen

De folder ‘Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen’ beschrijft hoe je het bewegingspatroon van je baby in je buik kunt leren kennen. Lees over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van de verloskundigen (KNOV) én de gynaecologen (NVOG). Voor andere talen klik je hier.

Moeders voor Moeders

Wist je dat in Nederland maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met
vruchtbaarheidsproblemen? Waarschijnlijk ken je in je omgeving ook voorbeelden daarvan en weet je dat dit vaak veel verdriet met zich meebrengt. Moeders voor Moeders wil deze wensouders graag helpen. Hiervoor zamelt Moeders voor Moeders urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Banner Moeders voor Moeders

Ik geef
“Ik zag van heel dichtbij wat het met je doet als zwanger worden niet lukt. Mijn zus wilde
dolgraag een kind maar een zwangerschap bleef uit. En dat gaf enorm veel verdriet.
Gelukkig heeft ze inmiddels via ICSI een prachtige dochter gekregen. Een mooiere reden om mee te doen met Moeders voor Moeders is er volgens mij niet.”

Ik krijg
“Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap op mijn 25e was ik verminderd vruchtbaar.
Een klap voor mij en mijn vriend Marcel. We wilden zo ontzettend graag een gezinnetje
stichten. Zou dat gaan lukken? We gingen de medische molen in. En de behandelingen
waren niet altijd makkelijk. Ik vond ze zelfs erg zwaar. Maar wat heb ik het er graag voor over
gehad. Want ik zit nu met mijn dochter Jasmijn op schoot in de tuin. Hulde en dank aan alle
‘Moeders voor Moeders-moeders’!”

Ben je (net) zwanger? Doe dan mee, want er is heel veel urine nodig.
Meld je zo vroeg mogelijk aan. Dit kan al vanaf het moment dat je overtijd bent tot en met de
11e week van je zwangerschap. Deelnemen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. Oók als je werkt kun je meedoen.

Voor meer informatie, vragen en aanmelden kun je kijken op de website
www.moedersvoormoeders.nl. Ook kan je bellen met het gratis nummer 0800-0228070.

www.facebook.com/moedersvoormoeders
www.twitter.com/MoedersVMoeders (@MoedersVMoeders)